16 april: Bachs Johannes-Passion


Ook dít jaar zal het Nieuw Bach Ensemble (NwBE) Bachs Johannes-Passion zoals ieder jaar weer uitvoeren in de Franciscus Xaverius aan ‘t Zand in Amersfoort. Dat is immers inmiddels een veel geprezen traditie.

En zéker nu Amersfoort hard op weg is om zich te profileren als ‘Johannes-Passion stad’ (tegenover Naarden als ‘Matthäus-Passion stad’) is deze traditie zinvoller en waardevoller dan ooit tevoren. Want misschien is het nog niet algemeen bekend: samen met de gemeente, bedrijven en instellingen zet het NwBE zich in om Amersfoort als ‘Johannes-Passion stad’ op de kaart te zetten. Rondom de uitvoering van Bachs Johannes-Passion op dinsdag 16 april 2019 worden er in het kader van ‘Amersfoort Johannes-Passion stad’ extra activiteiten georganiseerd. Zodra hier meer over bekend is zullen we daarover berichten. 

Bach schreef de Johannes-Passion in 1724, enkele jaren vóór de – veel omvangrijke –  Matthäus-Passion. In latere jaren maakte Bach verschillende afwijkende versies van de Johannes; hedendaagse uitvoerders staan dan voor de taak om daar een keuze uit te maken. Net als in vorige jaren vertolkt het NwBE in 2019 het majestueuze openingskoor ‘Herr, unser Herrscher’ en het prachtige slotkoraal ‘Ach Herr, lass dein lieb’ Engelein’; ook is opnieuw gekozen voor de virtuoze bas-aria ‘Himmel reiße, Welt, erbebe’ waar de sopranen van het koor het passiekoraal ‘Jesu, deine Passion’ doorheen vlechten.

Nieuw Bach Ensemble m.m.v. Collegium Delft o.l.v. Krijn Koetsveld. Evangelist: William Knight; Christus: Erks Jan Dekker.

Aria’s: Wendy Roobol (sopraan), Tobias Segura Peralta (altus); William Knight (tenor), Jonathon Adams (bas).

Klik hier voor meer informatie en hier voor de kaartverkoop.