Aswoensdag anders

In de Martinuskerk, Hoogland

De veertigdagentijd naar Pasen begint met Aswoensdag, een ritueel dat vergankelijkheid markeert.

Het oude achter je laten, alles wat je belast overgeven aan het reinigende vuur zodat uit de vruchtbare as nieuw leven kan opbloeien.

Aswoensdag kent een lange traditie. Al lang voordat er kerken bestonden hebben mensen dit ritueel gevierd.

Het reinigende en louterende ritueel van vuur en as leeft niet alleen bij kerkelijk betrokken mensen. De behoefte om het oude af te leggen en om (uit de as) nieuw leven te zien ontstaan, wordt door steeds meer mensen gedeeld.
Daarom willen we dit oeroude ritueel in een nieuw jasje steken. Wat wil je achter je laten, hoe wil je zelf gereinigd en gelouterd worden, en wat mag er opnieuw tot leven komen?
Neem daarom het palmtakje van vorig jaar mee naar de St. Martinuskerk, of een geschreven tekst, als doorleefd symbool van alles wat het afgelopen jaar is gebeurd. Achterin de kerk liggen kaartjes om uw tekst op te schrijven. Tijdens de viering op Aswoensdag halen we het palmtakje of dit kaartje bij u op.
Na het ritueel van het vuur nodigen wij u uit met de as een kruisje te maken op het voorhoofd. De overgebleven as zal over de aarde worden uitgestrooid voor nieuwe groei.
Van harte welkom bij de viering van Aswoensdag op woensdag 14 februari  van 19.00 – 20.00 uur in de
St. Martinuskerk Hoogland. Voorgangers: Ans Kruisselbrink-Borgonjen en Ad van Dijk.