Aswoensdagviering: “Dat ik zie wat is”

Over de Aswoensdag van dit jaar hangt de schaduw van oorlog. Een dag nadat paus Franciscus een oproep deed om van Aswoensdag een dag van vasten en gebed ter voorkoming van escalatie van het conflict over Oekraïne te maken is de escalatie al een feit. En wordt er een wond toegevoegd aan de wonden die corona de afgelopen tijd in de wereldwijde samenleving heeft geslagen.

Vasten en bidden voor de vrede, heeft dat zin als de Poetins in de wereld hun gang gaan? Het vraagt best moed om de weg naar vrede bij jezelf te laten beginnen, niet bij de omkeer van de ander, maar bij je eigen omkeer. Mensen van stof en as zijn wij, zo weten wij als we ons met as laten tekenen. Mensen die de vrede van een Ander nodig hebben om dragers van vrede te kunnen worden.

Verderop in deze nieuwsbrief staat het laatste nieuws over de versoepelde maatregelen bij de vieringen. Kort gezegd: we kunnen allemaal weer komen en we mogen allemaal weer zingen. De cantorij zingt onder leiding van Esther Ocheng-Grünbauer, Kees van Mechelen begeleidt op de piano en Anja van Bedem speelt dwarsfluit. Ytzen Tamminga is welkomheter en Anna Walsma gaat voor. Vanwege gezondheidsredenen gaat Frank Sieraal de komende tijd niet voor in vieringen, daarom zal hij er deze Aswoensdag ook niet bij zijn. We wensen hem alle goeds.   

Anna Walsma