Bij de viering 10 januari 2021

Mijn naam is Nico Smit, geboren en getogen in Zaandam, gehuwd met Lily Goudsmits, vader van drie kinderen en sinds een half jaar ook opa van een kleindochter. Wij wonen al bijna 37 jaar in Hilversum. Ik ben vanaf 1970 31 jaar werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs als docent Engels en geschiedenis, als schooldecaan, brugklascoördinator en vertrouwenspersoon, in 2000 gewijd tot permanent diaken na een theologiestudie aan de KTU en in 2001 aangesteld als pastor in Bussum. In 2011 werd ik aangesteld als pastor in Beverwijk/Wijk aan Zee en vooral daar ga ik nog regelmatig voor. Ik ben nogal oecumenisch ingesteld en heb in Bussum en in Beverwijk/Wijk aan Zee vaak en graag samengewerkt met mijn protestantse collega’s. Ik houd van liturgie (ben een Oosterhuis-fan) en van catechese. Maar als diaken is de caritas/diaconie mij vanzelfsprekend ook zeer dierbaar. Ik ben in 2015 verplicht met emeritaat gegaan, maar ik heb genoeg energie om nog heel veel te doen, o.a. in het pastoraat.

In de viering van 10 januari staat de doop van Jezus centraal. Een doop is een nieuw begin, een opgang tot hernieuwd, vernieuwd leven. Wij worden ertoe opgeroepen onze doop telkens te hernieuwen en ons bewust te zijn van wat het betekent christen te zijn in het leven van alle dag. Ik hoop een kleine bijdrage te kunnen leveren aan die bewustwording.

Pastor Nico Smit