Bij de viering 26 augustus

Thema: Alledaagse heiligheid – leven vanuit het geheim

Wat is jou heilig? Waarvoor of voor wie zou jij een buiging maken? En voor wie kun jij misschien wel heilig zijn?

Dit thema houdt mij deze zomer bezig, omdat een andere gemeente mij vroeg hierover te preken naar aanleiding van de heilige Dominicus. Omdat ik onlangs met vervroegd pensioen ben gegaan als geestelijk verzorger in de psychiatrie, had ik tijdens de warme weken tijd om me hierin te verdiepen en ontdekkingen te doen, die ik graag ook in het Brandpunt wil delen. In 1216 stichtte Dominicus de Guzman de Dominicaanse Orde van Predikbroeders en zusters. Een ver en duister verleden. Maar nog steeds zijn er Dominicanen en Dominicanessen, bijvoorbeeld in de kloosters in Huissen en in Zwolle, inspirerende plekken! Dominicanen verbinden contemplatie met actie en zoeken naar innerlijke vrijheid en waarachtigheid, met speciale aandacht voor de kwetsbaren in de samenleving.

Brengt hun gedachtegoed de boodschap van de Bijbel over heiligheid iets dichterbij?

Mijn zoektocht bracht me ook bij de brief aan de Efeziërs, waaruit in veel kerken deze zomer werd gelezen. De schrijver hiervan, waarschijnlijk Paulus, noemt zichzelf “de minste van alle heiligen”, en spreekt de gemeente aan met “heiligen”. Hoe kan deze oude brief ons vandaag nog inspireren?

Fijn om weer eens voor te gaan in mijn eigen wijkkerk!

ds.Stella Muns