Breng jij duurzaam Amersfoort dichterbij?

Van 8 tot 14 oktober staat Amersfoort in het teken van duurzaamheid. De Duurzame Week is een initiatief van een breed samenwerkingsverband van duurzame groepen en organisaties. Ook de Amersfoortse groene kerken, waaronder Het Brandpunt, doen mee. Met deze week willen ze laten zien hoe lekker biologisch eten smaakt, hoeveel geld en comfort energiezuinig wonen en werken oplevert, wat je kunt doen om je buurt groener te maken en hoe makkelijk het is om afgedankte materialen weer een nieuw leven te geven. Kortom: hoe leuk het is en hoeveel voldoening het geeft om met een duurzame leefstijl bezig te zijn.

Tijdens deze Duurzame Week zijn er talloze inspirerende activiteiten in de stad: een workshop over klimaatvriendelijke tuinen, een theaterprogramma over de plastic soep, opruimacties van zwerfvuil, lezingen en een grote duurzame markt. Het hele weekprogramma vind je op deze website.

Ria Molemaker en Gerard Verweij, beiden lid van onze geloofsgemeenschap, behoren tot de gezichten van de Duurzame Week. Kijk op deze site. Op zaterdag 12 oktober kun je op het Lieve Vrouweplein onder andere met hen speeddaten. Verder kun je er allerlei marktkramen bezoeken en lezingen bijwonen.

Ook het Netwerk 033GroeneKerken doet actief mee aan de Duurzame Week. Zo kun je volgende week donderdag 10 oktober in stadskerk De Amersfoortse Zwaan (Lutherse kerk) de lezing ‘De groene bekering van een dominee’ bijwonen. Spreker is emeritus predikant Sam Jansse, bekend van diverse boeken over geweld in de Bijbel. Hij is al jaren bezig zijn eigen voetafdruk radicaal te verkleinen. Hij is afkomstig ergens uit de rechtzinnige flank van protestants Nederland. Hij stelt zichzelf de vraag waar een gelovige belandt, als hij zich hiervoor inzet.  Krijgt het langzamerhand niet de trekken van een duurzaamheidsideologie? Lees ook zijn artikel “Ik kan nog bezuinigen op de kaas, zie ik” in dagblad Trouw. Meer informatie is hier te vinden.

Op zondag 13 oktober laat Daniëlle Hirsch zien dat Nederlanders een veel grotere invloedssfeer hebben dan over het algemeen gedacht wordt. Immers, de Nederlandse economie is de 18e van de wereld en heeft vertakkingen over de hele wereld. We kunnen veel meer doen dan eigen groenten verbouwen, minder vliegen en reizen met fiets en OV of zuinig zijn met energie. Voor meer informatie, klik hier.

Volgende week meer over activiteiten binnen Het Brandpunt tijdens de Duurzame Week.

Werkgroep Het Brandpunt Duurzaam op Weg