Coronanieuws 15:

Twee weken de schouders er weer onder

Het lukt nog niet goed met de coronabestrijding: het is weer “alle hens aan dek”. Ook ik werd door een corona alert via de app afgelopen weekend stilgezet. Gelukkig, na een negatieve test kon ik na enigszins living apart together weer verder. Buren waren wel de klos….. Hoewel deze paar weken de lockdown nog minder ruimte voor ontmoeting overlaat kunnen we op bescheiden wijze blijven vieren. In het coronateam hebben we serieus overwogen om, mede met het oog op beeldvorming en maatschappelijke verantwoordelijkheid, vieringen voor twee weken weer alleen via internet te beleven. Met name voor de mensen voor wie ontmoeting erg belangrijk is, hebben we daar toch van af gezien. Wel heeft het Team Omgaan met het coronavirus beslist dat we in principe voorlopig geen andere bijeenkomsten in het Brandpuntgebouw meer hebben.

De ingezette werkwijze scherpen we toch wat strenger aan:

  • Nieuw is dat we nu buiten op ons kerkplein elkaar nog maar kunnen spreken in een groepje van maximaal 2 personen. Kinderen tot 12 jaar niet meegeteld. Houd hier a.u.b. rekening mee.
  • Alle activiteiten in Het Brandpuntgebouw die niet direct met vieringen te maken hebben, worden deze paar weken geannuleerd. De koster heeft daar in overleg regelingen voor getroffen. We wachten groen licht af van de overheid voordat we weer wat ruimte kunnen toelaten. Oefeningen ten behoeve van de vieringen worden zoveel mogelijk direct voor de vieringen ingepland. De Taizévieringen gaan door.
  • Slechts 30 personen, exclusief medewerkers, kunnen in het Brandpunt deelnemen aan de vieringen. U kunt nu vanaf zondagmiddag tot en met zaterdagmiddag reserveren. We vragen u een daaropvolgende week eerst af te wachten voordat u weer opnieuw reserveert. Als er in die week op zaterdagmiddag ruimte overblijft, zet u zich dan gerust alsnog op de lijst, zo krijgt iedereen een kans de viering bij te wonen.
  • Neemt a.u.b. weer een mondkapje mee naar de viering in de Herberg en het Brandpunt. Zet dat buiten (op de juiste wijze) al op. Dus voor je naar binnen gaat en niet in de hal! Dat geeft extra bescherming als we langs elkaar heen bewegen. Als je eenmaal zit mag dat af. Bij het verlaten de omgekeerde volgorde. Als je vertrekt: zet het direct op als je je plaats verlaat!
  • Let op dat mensen die niet goed horen het liplezen niet kunnen missen. Houd daarbij ook met uw gesprekken rekening mee, bij gepaste afstand en op vaste plaats, mag het kapje af.

Met Allerzielen konden we weer ervaren dat onze gemeenschap niet bij 3 daken en muren ophoudt. Voor mijn gevoel kwamen we afgelopen maandagavond steeds meer in een nog directere relatie met de Eeuwige en verbinding met de ander. Juist met Allerzielen werden, met de noodzakelijke afstand tot elkaar, gedeeld gemis aan die ander(en) voor mij en Carla nog krachtiger beleefd. Ik hoop dat we dat gevoel ook de komende weken mogen blijven ervaren. Niet alleen in een gedeelde verdrietige terugblik en steun maar ook met zicht op een vitale liefdevol verbonden gemeenschap.

Johan van der Vorm ()
contactpersoon Coronateam.