Coronanieuws 18

Hoe beleven we het weer vieren met 30 bezoekers?
Het Coronateam ontving de afgelopen tijd uiteenlopende reacties over het wel of niet kunnen vieren. Er bereiken ons namelijk tegenovergestelde signalen. De een vroeg zich af waarom we geen bezoek van de vieringen en geen zang toestonden, terwijl de ander zich juist afvraagt waarom we nu weer ‘open’ gaan. Dit met het oog op de gewenste solidariteit met de maatschappelijke strenge lockdown. Daarom is nu een goed moment om onze werkwijze en in de afgelopen periode gemaakte keuzes een keer toe te lichten.

Jullie signalen weerspiegelen de dilemma’s in ons team. De keuze die we eind vorig jaar en begin dit jaar moesten nemen om vieringen en zang niet meer live te organiseren, was dan ook lastig. De laatste lockdown en volgende avondklok gaven alweer enkele weken geleden het laatste zetje om dit toch te doen. Hiervoor kregen wij begrip. Door alles horen we dat de virtuele “live-line” onze geloofsgemeenschap bij elkaar houdt en zeer gewaardeerd wordt. De lockdown en de beperkingen die dit ook voor onze geloofsgemeenschap oproepen, blijven evenwel zeer doen. De laatste weken werd dit steeds duidelijker en werd er ook bij de pastores kenbaar dat het geheel niet vieren vanuit pastorale optiek gezien (te) zwaar was.

Op 25 februari heeft het coronateam opnieuw gekeken wat mogelijk en maatschappelijk verantwoord is. Al ruim een jaar wegen we regelmatig alle voors en tegens van de maatregelen af. Als stelregel hanteren we dat we in de bandbreedte van RK en PKN-protocollen de veiligste kant kiezen. We doen dat niet klakkeloos, maar met een afweging van factoren zoals we die op dat moment overzien en aanvoelen. We kleuren daarbij ook wel eens buiten de lijntjes. De afwegingen maken we in een divers team waarin antennes naar alle facetten van onze gemeenschap open staan. Hoewel ons uitgangspunt wekenlang was “het licht moet uitblijven” heeft het coronateam de laatste weken toch weer een opening gegeven om live te gaan vieren.

We beseffen dat aan elk besluit haken en ogen zitten en argumenten soms tegenover elkaar blijven staan en afhankelijk zijn van hoe je de situatie beleeft. Uiteindelijk gaf voor ons de doorslag om toch te gaan vieren, het beeld dat behalve de PKN ook de overheid aan het kantelen was naar meer vrijheid. Dat de PKN op 25 februari haar beleid bleek bij te stellen, was voor ons op zich niet helemaal een verrassing met het oog op het soepeler protocol van de RK.

Tegelijkertijd stonden de afgelopen weken de communicatieklokken van de vele vrijwilligers daarna even niet gelijk. En was er ook het zoeken van het geluidsteam naar wat zij in de uitzending van ondersteunende video dachten kunnen waarmaken met het oog op de switch naar een nieuwe camera.  Gelukkig leverde dat een meevaller op zoals we afgelopen dankzij hard werk achter de schermen zondag hebben ervaren.

Eind februari hebben we ook voor jongeren al ruimte geboden en we willen de komende maanden hen ook (beperkte) ruimte in de vieringen blijven bieden. Op deze wijze kunnen bijvoorbeeld de jongeren van Het Brandhoutcafé de nauwe verbinding met de vieringen blijven beleven.

Voorlopig blijft het ondanks de kleine groepjes in Het Brandpunt en de Herberg toch nog even afzien. We zien om meer redenen uit naar Pasen en hopen dat de maatschappij verder open zal gaan.

Ik hoop dat we als coronateam verduidelijkt hebben hoe we erin zitten, altijd op zoek naar wijsheid in onze besluiten. Jullie feedback, zowel kritisch en zoekend naar uitleg als ondersteunend, helpen beide in onze beeldvorming. Dank voor het veelzijdige meedenken! Blijf dat ook vooral doen!

Willemien kan jullie helpen als je iemand weet die aandacht behoeft. Neem dus gerust contact op met Willemien Kamphuis (06-41740991 of 033-4565515).
Het coronateam blijft intussen de vinger aan de pols houden en is bereikbaar op .

Johan van der Vorm
,
secretaris/ plv. voorzitter OWR