Even Voorstellen

Mijn naam is Nico Smit, geboren en getogen in Zaandam, gehuwd met Lily Goudsmits, vader van drie kinderen en sinds een jaar ook opa van een kleindochter; de tweede is in aantocht. Wij wonen al ruim 37 jaar in Hilversum.

Ik ben vanaf 1970 31 jaar werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs als docent Engels en geschiedenis, als schooldecaan, brugklascoördinator en vertrouwenspersoon, in 2000 gewijd tot permanent diaken na een theologiestudie aan de KTU en in 2001 aangesteld als pastor in Bussum. In 2011 werd ik aangesteld als pastor in Beverwijk/Wijk aan Zee en vooral daar ga ik nog regelmatig voor. Ik ben nogal oecumenisch ingesteld en heb in Bussum en in Beverwijk/Wijk aan Zee vaak en graag samengewerkt met mijn protestantse collega’s. Ik houd van liturgie (ben een Oosterhuis-fan) en van catechese. Maar als diaken is de caritas/diaconie mij vanzelfsprekend ook zeer dierbaar.

Ik ben in 2015 verplicht met emeritaat gegaan, maar ik heb genoeg energie om nog heel veel te doen, o.a. in het pastoraat.

In de viering van 12 september gaat het over de ware identiteit van Jezus. Hij stelt de vraag: wie zeggen de mensen dat ik ben? En indringender: wie zeggen jullie dat ik ben? Dat is ook een vraag aan ons: wie is Jezus voor ons? Huub Oosterhuis schreef over 29 namen voor Jezus van Nazareth. Misschien herkennen we ons in enkele daarvan. Maar morgen kan dat weer anders zijn. En zo is Jezus telkens weer nieuw, zoals dat de eeuwen door is gegaan.
En in 2021 ontdekken we misschien opnieuw een wie Jezus is voor ons.

Pastor Nico Smit