“Houd goede moed…!”

Helemaal onverwacht kwam het niet, maar het bericht dat we vanaf zondagmorgen 05.00 uur opnieuw in een harde lockdown zouden gaan hakte er afgelopen zondag toch wel weer hard in.

in Het Brandpunt, op zondagmorgen en rondom de levende kerststal in de Lutherse kerk, op zondagmiddag, waren de reacties wat gelaten: Daar gáán we weer… wéér een kerst zonder de feestelijke verwachtingsvolle sfeer van de kerstavond in Het Brandpunt, en zonder samen kerstliederen zingen. Wéér een kerst thuis, en meevieren achter je scherm, zonder de feestelijke en gezellige reuring van de kerstmorgen. Want dat we kerstavond online gaan vieren stond al vast, maar de lockdown noodzaakt ons om ook kerstmorgen uitsluitend via de livestream mee te vieren.

Laten we het maar gewoon zo zeggen: we balen er allemaal enorm van. De afgelopen maanden was het puur genieten om elkaar gewoon te ontmoeten, in en rond Het Brandpunt, en de energie te voelen in de dingen die we samen deden. Het startweekend, het afscheid van Josephine, maar ook de goede gesprekken over de toekomst van Het Brandpunt, de cantorij die net weer op stoom was… daar voelde je de veerkracht en de spirit van onze gemeenschap.

Nu breekt er weer een tijd van schaarste aan, en moeten we op onze reserves teren. Het kan even niet zoals het moet, en dus moet het – in elk geval tot vrijdag 14 januari – maar even zoals het kan. Voor de vieringen betekent dat dat ze vanaf kerstavond via de livestream mee te maken zijn, en voor de contacten dat we weer vaker de telefoon zullen moeten pakken om te horen hoe het de ander vergaat.

Het zal niet altijd meevallen. Want nu we al bijna twee jaar met beperkingen door corona te maken hebben is de rek er uit bij velen van ons. En dan is de schade bij ons als kerkgemeenschap (hopelijk) nog te overzien. Je houdt je hart vast voor de ondernemers in de horeca, voor iedereen in de muziek- en de theaterwereld, voor sportclubs en voor zoveel anderen, die nog bezig waren op te krabbelen uit de gevolgen van de vorige lockdowns…

Laten we daarom steunen waar we kunnen en samen proberen de moed erin te houden. Stop een kaartje bij elkaar in de bus, bel elkaar eens voor een eindje wandelen. Of kom een kaarsje aansteken in het stiltecentrum in Het Brandpunt – want dat blijft open voor iedereen die even wil opladen. Wil je even laten weten hoe het met jou of iemand anders gaat, bel of mail dan met:
Miriam Bierhaus, 06-29606012, e-mail:
Willemien Kamphuis, 06-41740991 of 033-4565515, e-mail: of met
Anna Walsma, 06-23973284, e-mail: .
We horen graag van je, dus schroom niet! En last but not least: steek bij de online viering je eigen kaars aan en weet je verbonden, want de livestream brengt ons allemaal bij elkaar.

Zoals de apostel Paulus zegt: “Houd goede moed…!”

Een warme groet,

Miriam Bierhaus, Willemien Kamphuis en Anna Walsma