Activiteiten

Inspiratieviering Ghana Vice Versa op 28 februari 2021

Zie nieuwsbrief van 18 februari 2021 en Bronnen El Loko voor Wereldgezichten
masker.1
masker.2
masker.3
masker.4
masker.5

Durf jij je stralende kant te laten zien? En ook je verborgen kant?     
Maak dan je eigen gezicht en laat dit onderdeel worden van ons gezamenlijke Brandpunt hongerdoek: Brandpuntgezichten 2021. 
Stuur dit uiterlijk vrijdag 26 februari vóór 13.00 uur op naar
Hieke Van der Meulen,   

 

Terugblik op Ghanese vieringen met Jasper Maas

Een aantal gemeenschapsleden heeft mij gevraagd het interview met Jasper Maas én de kerkviering die voor een klein deel in dat interview naar voren kwam, als nog te kunnen bekijken.

Compilatie van interview en viering ,zoals gebruikt in de viering van september 2020, tegelijk de afronding van de vredesweek.

De gehele kerkviering in Nyarizee , met Jasper Maas als voorganger.

Het gehele interview tussen Jasper Maas en mij , gemaakt voor de Pinksterviering en uiteindelijk is een deel ervan gebruikt in de viering van september jongsleden.

Het bijzondere aan deze ontmoetingen met Jasper en met deze gemeenschap, is voor mij de ogenschijnlijke tijdloosheid. De viering verliep al zo voordat wij in 2016 dit zelfde kerkje en hun gemeenschap met een aantal Amersfoorters bezochten. In 2020 verloopt het nog steeds zo. Een caretaker en catecheet die samen verantwoordelijk zijn voor de vieringen aldaar, worden bijgestaan door een (Europese ) dominee die meerdere gemeenschappen onder zich heeft . Elk bezoek aan één gemeenschap kost Jasper een hele dag, moderne middelen als social media zijn dan ook zeer welkom. Dat betekende in 2016 precies één zonnepaneel op enkele stokken, bijna een soort van rariteitenkabinet voor ons Amersfoorters, in een omgeving van lemen hutten met rieten dak.

Tegelijk was er tijdens de viering wel intercultureel Bijbellezen, ruimte voor iedere gelovige om iets te vinden van deze Bijbellezingen en ruim aandacht voor de eigen culturele aspecten. En dat alles in een kerk zo groot als een postzegel, vel gekleurde muren en het enige stenen gebouwtje dat tegelijk als schoolgebouw dient. Hoe multifunctioneel kun je zijn? Waar is God in deze drukte.. Het lijkt wel de omgekeerde wereld vanuit onze Westerse blik, een drukte van jewelste ín de kerk en grote stiltegebieden er búiten.

Vieringen gaan altijd door, corona of geen corona, bij een lockdown viert een ieder samen, eventueel elk vanuit zijn eigen huis.. Zo is men het gewend, een dominee graag, geen dominee dan gaan zij gewoon door. Wederom een paradox met onze huidige tijd, wij zijn bang voor leegloop als gevolg van corona, in onze katholieke kerken halen wij juist pastors uit de zogenaamde ontwikkelingslanden. 

Gekke mooie wereld met elkaar, is het gras dan toch groener bij de overbuurman? 
In ieder geval is het nergens alleen maar kommer en kwel… Hoewel het echt wel enorm scheef voelt de rijkdom uit het Westen tegenover armoede, waar dan ook, valt er echt iets van elkaar te leren en kun je zeker ook met elkaar genieten..
Voor wie geïnteresseerd is, laat je als nog verrassen..

Namens de Impulsgroep Ghana Vice Versa,
Hieke Van der Meulen


 

Woensdag 11 nov. 2020
20.00 uur
Het Brandpunt

Begin maart kondigden we het aan, nu gaan we de draad weer oppakken! We denken weer een mooi boek gevonden te hebben.  ‘Ghana ga weg’ is de veelgeprezen debuutroman van Taiye Selasi.
Het vertelt het verhaal van een Ghanees-Nigeriaanse artsenfamilie die een succesvol bestaan opbouwt in de Verenigde Staten, maar als familie uit elkaar valt. Waaraan ging de ooit zo succesvolle immigrant kapot, om vervolgens zijn gezin mee de afgrond in te sleuren?
Woensdag 11 november, 20.00 uur komen we – met wie maar wil – in het Brandpunt bij elkaar om het boek te bespreken.
Van harte welkom! Aanmelding noodzakelijk, via.
Het boek is goed verkrijgbaar, zowel nieuw als 2e hands, b.v. via boekwinkeltjes.nl.
Stella Muns en Wiena Bakker

Masterclass door werkgroep Duurzaam op Weg

Woensdag 25 maart 2020
(afgelast wegens corona)

20.00 -21.30 uur
Het Brandpunt

Ons gemeenschapsproject Ghana Vice Versa is het tweede jaar ingegaan. Tijd om verdieping te zoeken. Om die reden organiseert de werkgroep Het Brandpunt Duurzaam op Weg een speciale masterclass over de voedsel- en landbouwsituatie in Noord-Ghana. Het project heeft immers ook als doel dat wij ons hier een concreter beeld kunnen vormen van het leven en werken in Ghana.


Komende vieringen in 2020 met aandacht voor Ghana Vice Versa:

 

Zondag 22 november 2020

Najaar 2020 (?)

Er zijn plannen om dit jaar met een niet al te groot gezelschap een reis naar Ghana te organiseren. De reis is bestemd voor leden van geloofsgemeenschappen in de provincie Utrecht. Enkele protestantse gemeenten in deze provincie steunen ook het Boerinnenproject in Noord-Ghana. De organisatie is in handen van Kerk in Actie en Okwandho, het bedrijf van onze gemeenteleden Joa en Henk Bosch. Mocht je interesse hebben, geef je dan vrijblijvend op bij Carla van der Laan () of Gerard van Eck ()


Donderdag
13 februari 2020

Tijdens de OWR-vergadering tekenen Johan van der Vorm, voorzitter OWR en Rik Oosterbaan, voorzitter stichting Abacus, de samenwerkingsovereenkomst voor het AMO Educational Programma.


Zondag
26 januari 2020

Tijdens de viering is er aandacht voor het gemeenschapsproject en wordt er gecollecteerd.  En het lied ‘Believe in sharing’ wordt weer gezongen.
Na de viering is de impulsgroep Ghana Vice Versa in de hal aanwezig met een verkooptafel met verschillende Ghanese producten en informatie. Nieuw zijn de van shea butter gemaakte zeepjes.


Stand geldthermometer
18 sept. 2020

Opbrengst Ghana Vice Versa
In de hal van het Brandpunt is de ‘geldthermometer’ te zien met de stand van de opbrengst van collectes en donaties van het lopende projectjaar. In 2018/19 heeft de gemeenschap het prachtige totaalbedrag van € 4.872,00 bijeengebracht, waarvan € 444,55 door de kinderen van de kinderwoorddienst en het Brandhoutcafé.
Tijdens het nieuwe projectjaar is er tot nog toe iets meer dan € 3.000,00 ingezameld. Ook de kinderen van de kinderwoorddienst en het Brandhoutcafé sparen door voor het AMO Educational Programma.
Hartelijk dank voor alle bijdragen.

 

Zondag
24 november 2019

Deze zondag halen we het resultaat van de omkeercollecte op. Ook konden gemeenteleden een reflectiekaartje invullen om hun ervaringen te melden. Daarnaast was er gelegenheid om, na de dienst, eventueel zelf gemaakte spullen te verkopen op de verkooptafel van de Impulsgroep Ghana Vice Versa.
  
Zondag
24 november 2019
Deze zondag halen we het resultaat van de omkeercollecte op. Ook konden gemeenteleden een reflectiekaartje invullen om hun ervaringen te melden. Daarnaast was er gelegenheid om, na de dienst, eventueel zelf gemaakte spullen te verkopen op de verkooptafel van de Impulsgroep Ghana Vice Versa.

Zondag
27 oktober 2019

Zondag 27 oktober hebben wij Kerk in Actie voor het PAS boerinnenproject en AMO Educational Programma, onze eerste financiële bijdrage overhandigd, aan elk maar liefst € 2250,00. Dank aan allen, zeker ook aan de kinderen uit de KWD en de jongeren van het Brandhoutcafé. Deze zondag is de 2de collecte een omkeercollecte voor Ghana Vice Versa. Bij een omkeercollecte halen gemeenschapsleden iets uit de collectezak in plaats van dat ze er iets in doen. Het bedrag probeer je te vermenigvuldigen. Er worden enkele ideeën hoe dit uit te voeren.
24 december 2018:Collecte tijdens de kerstnachtviering. Na de dienst informeren we u graag bij onze tafel in de hal. Hier zijn ook houten sleutelhangers te koop met Ghanese Adinkra Symbolen, gemaakt in de werkplaats van het AMO