Kunst in de veertigdagentijd

Van oudsher is de tijd vóór Pasen een periode van bezinning. Die bezinning kun je op allerlei manieren vorm geven, bijvoorbeeld door te vasten, door meditatie of mee te doen aan een veertigdagenproject.

Ook kijken naar kunst kan uitnodigen tot bezinning. Daarom kun je meegaan naar twee tentoonstellingen in respectievelijk kunsthal KAdE en het Catharijneconvent. In kunsthal KAdE is de tentoonstelling “Schurend paradijs” te zien. Twaalf hedendaagse kunstenaars reflecteren op het utopische ideaal van een maakbare wereld, binnen een wereld die allesbehalve maakbaar blijkt. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort geboren werd. De tentoonstelling start vanuit zijn zoektocht naar een “Aards Paradijs”: een droom van een maakbare wereld op grond van vorm en stijl waarin de mensen vanuit vrijheid naar het ware, het schone en het goede streven. In Het Catharijneconvent in Utrecht wordt teruggekeken op de jaren zestig, in de tentoonstelling “Van God los? De omstuimige jaren zestig”. Aan het begin van dit tijdperk was de invloed van de kerk op het dagelijks leven nog groot, maar dat veranderde snel in één van de meest religieuze én revolutionaire perioden uit de Nederlandse geschiedenis. Raakte Nederland van God los?

Op woensdagmiddag 23 maart om 14.00 uur staat een bezoek aan “Schurend Paradijs” gepland, en op zaterdagmorgen 9 april om 11. 00 uur staat “Van God los?” op het programma. Na het bezoek aan de tentoonstellingen bespreken we onze indrukken en gedachten onder het genot van een kopje koffie.

De tentoonstellingen zijn nog tot in de zomer te bezichtigen, dus bij voldoende belangstelling komt er na Pasen nog een tweede kijk- en bezinningsronde.
Heb je interesse? Meld je dan graag vóór zaterdag 19 maart bij mij aan.

Anna Walsma, e-mail tel. 06 23 973 284.