Lezing Rembrandt

Op zaterdag 23 november organiseert het Spiritueel Cultureel Centrum van 10.30 tot 13.00 uur een lezing over Rembrandt en de Bijbel in de Franciscus Xaveriuskerk, ‘t Zand 29.

Dit jaar, 350 jaar geleden overleed Rembrandt (1606-1669). Op veel plaatsen is daar aandacht aan gegeven. Voor onze bijeenkomst kiezen wij een speciale invalshoek. Rembrandt ging in Leiden naar de Latijnse school en studeerde theologie voordat hij schilder werd. Maar de bijbel bleef voor hem een grote inspiratiebron. Dr. Gerda Hoekveld leidt ons langs een aantal Bijbelse schilderijen en prenten van Rembrandt. Zij laat zien dat Rembrandt de Bijbelse verhalen gebruikte om commentaar te geven op zijn eigen tijd, die vol was van politieke en theologische twistpunten.

Gerda Hoekveld is theoloog en sociaal-geograaf. Zij schreef een boek ‘De God van Rembrandt’. Volgens haar is Rembrandt behalve een groot schilder ook een groot theoloog. In zijn schilderingen van de Bijbelverhalen komt een heel eigen theologische visie naar voren en geeft hij kritiek op de strenge Calvinistische leer en de intolerantie politiek van de Oranjes.

De kosten zijn € 5,-
Aanmelding :