Maatregelen verspreiding Coronavirus (4)

Levenslucht was gisteravond een veelzeggende titel van een documentaire over hoe de IC-afdelingen, ook de werkplek van mijn Carla, zich voorbereiden. Ze doen dat in onzekerheid en soms met angst, maar ook met trots, ondernemerszin en ongekende motivatie. Het was schrijnend en ontroerend om een teamleider in tranen te zien schieten van de onmacht en via zijn woorden het leed te ervaren dat gaande is.

Helaas zijn we er nog niet. Deze week hoorden we dat de maatregelen minstens tot eind deze maand van kracht zijn. Belangrijk is daarom niet alleen uit te zien naar een hulpvraag, maar ook naar elkaar. Want ook vermoeidheid, uitputting en onbedoelde emoties dreigen om de hoek. Ook hier geldt “take a break”. Soms is het goed om even in de parkeerstand te gaan en pauze te nemen. En zeker vrijwilligers in sleutelrollen: kijk uit of iemand je een week kan vervangen, om even rust te kunnen nemen.

Over een micro-sabbat gesproken, ook komende zondag zal er weer een viering zijn. Geurt zal die leiden. Vier je weer mee? Dat kan via de link: http://live.hetbrandpunt.net/ De liturgie van komende zondag tref je aan op: https://drive.google.com/file/d/1WKYrlJpf15P7wID8FFEtjxyaxZ82Wc4v De link en QR-code voor de collectes staan in de liturgie. Voor de stille week staat al veel in de steigers maar moeten de laatste puntjes nog op de i gezet worden. Daarom volgt in de loop van komende week een speciale nieuwsbrief met informatie over de vieringen in de stille week.

Het Taakgroep ‘Omgaan met het Coronavirus’ vraagt wel nog aandacht voor het volgende:

  • Elders in deze nieuwsbrief is weer uitgebreid nieuws over initiatieven, lopende zaken. Lees ook die goed door met oog op praktische adviezen over ons reilen en zeilen komende periode.
    Mooi dat we van de nood een deugd maken van elektronisch collecteren. Dank daarvoor kerkrent- en penningmeesters!
  • Ter herinnering: de Herbergviering komende zondag gaat niet door.
  • Vertrouw het werk en nodige beslissingen aan de actieve groepen en bestuurders toe. De huidige situatie vraagt improvisatievermogen en we leren door te doen. Helaas hebben beslissingen ook scherpe randjes. Geef op positieve wijze feedback (daar leren we van) en stimuleer mensen die toch al op hun tenen lopen. Kijk eens of je ergens een taak voor even kan overnemen.
  • Het gebruik van het Brandpunt blijft ongewijzigd. Binnen de algemene hygiënerichtlijnen van het RIVM en in acht te nemen voorzorgmaatregelen blijft het Brandpunt beschikbaar. Vergeet niet om de kosters () op de hoogte te brengen als je van het Brandpunt gebruikt maakt.

Heb je behoefte aan een luisterend oor, praktische hulp of zie je dat anderen aandacht of hulp nodig hebben? Neem eerst contact op met het Luister en OndersteuningsTeam (LOT, 0800-4002010). Mocht dat niet lukken neem dan contact op met Willemien Kamphuis (Pastoraat, , 033-4565515 of 0641740991) of Carla van der Laan (Diaconie, , 033-4552422 of 0611330321).

De Taakgroep ‘Omgaan met het Coronavirus’ blijft de vinger aan de pols houden met Johan van der Vorm () als contactpersoon.

Johan van der Vorm, voorzitter OWR