Media in de vieringen?

Graag kondig ik u het gemeenschapsberaad aan op 29 april a.s. over hoe wij als Brandpuntgemeenschap willen omgaan met vertrouwde en nieuwe media in onze vieringen. We kennen al een grote diversiteit, ook al benoemen we ze niet zo. Beelden, kleuren, de kruiswegstaties, documenten en geluid, de bloemschikkingen, opstellingen zoals de deur in de Adventstijd, de beamer en de vertrouwde liturgie. Nieuwe technieken en inspirerende creativiteit maken andere verbeeldingen en beleving van spiritualiteit, geloof en dienstbaarheid mogelijk en kunnen elkaar versterken.

De Commissie Vieringen en de OWR hebben al enige tijd een gedachtewisseling over hoe we die media een afgewogen plaats in onze vieringen kunnen geven. Welke willen we meer gaan gebruiken en welke misschien minder? Zijn er nieuwe creatieve mogelijkheden die de vieringen kunnen ondersteunen? Je kan het daarbij smal zien door de liturgie door een projectie te kunnen vervangen maar dat vinden we te kort door de bocht. We willen nu eerst met de gemeenschap in gesprek over wat media voor onze beleving van de vieringen betekenen. Maar ook, hoe vinden we het evenwicht tussen verrijkende beelden en geluid en het heilig en meditatief momentum in de ontmoeting met de Eeuwige? Hoe kunnen we de bijzondere functie die het liturgisch centrum daarin vervult, goed (blijven) benutten. Maar ook, welke waarde heeft de liturgie voor ons anders dan een orde van dienst?

Kortom genoeg stof voor een open gesprek daarover. Op basis van uw reactie willen we kijken welke nieuwe wegen we kunnen inslaan en die in pilots beproeven. Graag horen we daartoe uw beleving, creatieve visie op zondag 29 april na de koffie en lunch. Ik nodig u, mede namens de Commissie Vieringen en het Beamerteam graag uit voor een bijeenkomst van ca. 1,5 uur voorafgegaan door een looplunch.

Johan van der Vorm