Ondanks Corona gaat het goed met het boerinnenproject.

Afgelopen zondag was er tijdens de viering weer aandacht voor ons gemeenschapsproject Ghana Vice Versa. Bij de mededelingen maakte Carla van der Laan namens de impulsgroep bekend, dat er afgelopen jaar ondanks de Coronacrisis toch ruim 4.000 euro ingezameld is. Wij kunnen de Nederlandse partnerorganisaties – Kerk in Actie en Stichting ABaCus – van de twee Ghanese ontwikkelingsprojecten elk 2.000 euro schenken. Vorige week berichten we al over actuele ontwikkelingen rond het AMO Programme. https://hetbrandpunt.net/ghana-vice-versa-7/.

Deze week doen we dat rond het PAS Boerinnenproject. Coördinator van het Boerinnenproject is Moses Neindow. Hij doet dat namens PAS, de agrarische dienst van de Presbyteriaanse Kerk van Ghana. Afgelopen week hadden we contact met Moses. Hij vertelde dat ondanks de Coronacrisis het shea-notenproject goed loopt. “We zijn erin geslaagd om zelfs tijdens de piek van de crisis trainingen voor de boerinnen te blijven organiseren Tijdens die trainingen worden alle covid-19 protocollen goed nageleefd. We moedigen het dragen van mondmaskers aan. Heel aantrekkelijk is ook dat in deze periode de prijzen van shea-noot en shea-boter aantrekken.

Trainingen versterken marktpositie vrouwen


Moses vertelt dat de financiële steun die PAS van Kerk in Actie ontvangt voor diverse doeleinden gebruikt wordt. Hij licht er een paar uit.”Als eerste zetten we het geld in voor het trainen van de coöperaties van boerinnen. De shea-industrie zit vol met tussenpersonen, meestal mannen. Zij kopen de door de vrouwen bijeengebrachte noten tegen een lage prijs op. Vervolgens verkopen ze die tegen voor hogere prijzen aan grote bedrijven. Tijdens de trainingen doen de vrouwen kennis op over groepsdynamiek, leiderschap, groepsmanagement, financiële geletterdheid, prijsonderhandelingen en marketing. Na zo’n training worden de vrouwen volgens de wetten van Ghana geregistreerd als coöperatie. Met dit certificaat kunnen ze direct zaken doen met grote shea-bedrijven of grote opkopers zonder een tussenkomst van derden. Ze kunnen contracten sluiten met deze grote bedrijven voor de levering van shea-noten.
Dankzij zo’n training komen de coöperaties in contact met zowel grotere als internationale bedrijven in de shea-waardeketen. Doordat ze geregistreerd zijn als coöperatie kunnen de vrouwen tijdens de slappe tijd (maart–april) met die bedrijven onderhandelen over voorfinanciering. Laten we zeggen dat ze een afspreken dat ze 80,00 GHS (Ghanese munteenheid) voor 85 kg shea-noten krijgen. Dat betekent dat op het moment van de voorfinanciering 1 kg noten 1,00 GHS is. Echter, gedurende de tijd dat de vrouwen de noten verzamelen, verdubbelen de prijzen voor shea-noten waarschijnlijk, of zelfs meer dan dat. Bijvoorbeeld 1 kg noten wordt dan 2,00 GHS waard. Dit betekent dat 85 kg noten 170.00 GHS waard wordt. Het bedrijf dat de noten van de coöperatie wil afnemen, moet dan 90,00 GHS extra aan de vrouwen betalen om die 85 kg noten in bezit te kunnen krijgen. Door hun contacten met grotere bedrijven maken de coöperaties ook nog eens kans op het aantrekken van bonussen.”

Opslagruimten


De financiële steun is ook bestemd voor het bouwen van magazijnen voor de opslag van de shea-noten. Moses: “De vrouwen hebben niet altijd een plek, waar ze de shea-noten kunnen bewaren. De vrouwen worden door het gebrek aan opslagruimte beperkt in wat ze kunnen rapen. Een vrouw kan per jaar gemiddeld wel vier tot zes zakken verzamelen. Meestal bewaren ze noten in dezelfde kamer, als waar ze met hun kinderen slapen. Die ruimtes zijn meestal niet groot. Soms leidt dit ook tot besmettingen met muggensprays of -spiralen. Soms kan de ontlasting van kinderen per ongeluk door de noten worden gemengd. In de magazijnen die wij bouwen kunnen vrouwen hun shea-noten en andere landbouwproducten in bewaring geven. Het leidt ook tot prijsstijgingen, omdat de noten al op één plek verzameld zijn.”

Voorbede.
Wij hebben Moses ook gevraagd waarvoor hij graag ziet dat wij voorbede doen. “Blijf bidden voor de gemeenschappen van de vrouwen die van het project profiteren. Juist in deze uitdagende tijd van covid-19. De tweede golf van covid-19 is gevaarlijker dan de eerste. Bid dat ze erop vertrouwen dat God hen zal beschermen.
Je kunt ook voorbede doen voor de mensen die door de overstromingen getroffen zijn. Naast Covid-19 hebben mensen daarmee ook nog eens te maken. De overstromingen maken veel mensen dakloos.
Tenslotte kun je voorbede doen voor heel Ghana. We hebben vrede nodig voor, tijdens en na de naderende verkiezingen. Hoewel Ghana al vele fasen van democratie doorgemaakt heeft, kan er van alles gebeuren, als we niet serieus voor de natie pleiten. Bid dat Ghana als geheel in Gods handen ligt.”

Hoe kun je projecten steunen?

Vanwege de voorzorgsmaatregelen in verband met Corona is er voorlopig geen verkoop van Ghanese producten na de viering mogelijk. Je kunt echter wel producten bestellen via de productenfolder, klik op https://tinyurl.com/yy8hjhhp. Het Sinterklaas- en Kerstfeest zijn wellicht mooie gelegenheden om iemand iets uit Ghana te schenken.

Ook komend jaar zal geld ingezameld worden voor de twee Ghanese ontwikkelingsprojecten. Je kunt deze projecten met een gift steunen. Geld kun je overmaken naar bankrekening NL34 RABO 0123 0518 00 t.n.v. Protestantse Gemeente Hoogland/Amersfoort Noord o.v.v. ‘Project Ghana Vice Versa’. Donaties aan het project zijn fiscaal aftrekbaar. Bij voorbaat dank!

Voor meer informatie over het ons gemeenschapsproject Ghana Vice Versa kun je terecht op de webpagina https://hetbrandpunt.net/ghana-vice-versa/. Een eerder interview met Moses is te vinden op https://hetbrandpunt.net/bid-vooral-voor-afrika/)

Impulsgroep gemeenschapsproject Ghana Vice Versa.