Open Dag AZC op 22 september 2018

“Bakkie doen?”
Op de open dag is het belangrijk om verbinding met elkaar te krijgen. Daarom mag een gezellig “Bakkie doen?” zeker niet ontbreken. Vluchtelingen bieden u graag een kopje koffie en een gesprek aan.

Programma:
Met het openstellen van het AZC willen we u een kijkje geven in het leven in het asielzoekerscentrum. De deuren staan open voor iedereen! Van 13.00 tot 16.00 uur zijn er presentaties, rondleidingen, workshops en lekkere hapjes uit de landen waar vluchtelingen vandaan komen.
Ook is er muziek en zijn er speciale activiteiten (popcornkraam en schminken) en rondleidingen voor kinderen georganiseerd door de kinderen die in het azc wonen.
Daarnaast vertellen organisaties u graag meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie.
De Vrolijkheid geeft een workshop muziek, de Gezelligheid verzorgt Oud Hollandse spelletjes.
Diverse organisaties zijn vertegenwoordigd met een kraam DT&V( Dienst Terugkeer en Vertrek), IOM (internationale Organisatie voor Migratie)en Solid Road, Vluchtelingenwerk, GGD, New Dutch Connections, de Gezelligheid en de Vrolijkheid.

Het asielzoekerscentrum in Amersfoort is sinds september 2012 in gebruik als gezinslocatie. Dat wil zeggen dat op deze locatie uitgeprocedeerde asielzoekers en hun minderjarige kinderen wonen.
Omdat de bewoners uitgeprocedeerd zijn is de begeleiding op de locatie gericht op vertrek uit Nederland.
Voordat vertrek uit Nederland te realiseren is kan er enige tijd overheen gaan; de periode die mensen in een gezinslocatie verblijven is gemiddeld langer dan in een regulier azc.
De gezinslocatie is een vrijheid beperkende locatie: door de week hebben de volwassenen een dagelijkse meldplicht.
Ook moeten zij binnen de gemeentegrens blijven. Bewoners mogen verder als in elk azc het terrein op en af, en ook kunnen zij gewoon bezoek ontvangen volgens de gebruikelijke regels (in grote lijnen: tussen 8.00 en 22.00 uur, bezoek moet zich kunnen identificeren en wordt over het terrein begeleid door de te bezoeken bewoner).
Voor de kinderen zijn er dezelfde voorzieningen als op andere opvanglocaties.
Zo gaan ze gewoon naar school, ze kunnen gebruik maken van het open leercentrum op de locatie, en er worden geregeld activiteiten voor hen georganiseerd.

Open Dag op zaterdag 22 september 13.00-16.00 uur, Barchman Wuytierslaan 53 (tegenover de dierentuin).