Parochiedag 2019, de tiende !

September 2010: met de fusieviering in de H Kruiskerk werd een toen nog onbekende trend ingezet. Vanaf die tijd is er elk jaar zo’n gezamenlijke viering met ontmoetingen en activiteiten georganiseerd. Thema’s als diaconie, spiritualiteit en catechese zijn voorbij gekomen, activiteiten die varieerden van het lopen van een labyrint tot het vormen van een rozenkrans, springkussens en pingpongtafels voor wat jonger publiek en natuurlijk de traditionele poffertjeskraam.
Wat brengt die tien jaar ons?
Grootste winst is de ontmoeting van geloofsgemeenschappen. Waar samenwerking in eerste instantie moeizaam en tegenstribbelend ging, vinden mensen elkaar steeds makkelijker. Na de viering verrast het me wie met wie staat te praten. Het samen vieren is een feest – met ook dit jaar weer het streven om binnen anderhalf uur echt klaar te zijn. Honderden gesmeerde broodjes komen van links en rechts en worden met een drankje weer uitgedeeld. Achter de schermen is het nog elk jaar gelukt om na de viering een boeiend programma samen te stellen waar verrassend onverwachte talenten van parochianen naar boven komen.
Voor de één is het een dag om naar uit te kijken, voor de ander hoeft het allemaal niet zo. Ook dat is realiteit, maar ik mis die mensen wel en hoor graag hoe u het in 2020 zou willen.

29 september 2019
Dit jaar beginnen we om 10.00u met de viering in de Martinuskerk in Hoogland. De koren van de Sint Franciscus Xaveriuskerk verzorgen samen met de Oecumenische Cantorij Oorsprong de muzikale invulling. Na afloop krijgt het jaarthema “Dit is mijn lichaam” een verrassende invulling waarbij je hele lijf  mee kan doen. Actievelingen kunnen de toren beklimmen, Esther verzorgt een zangworkshop ‘met lijf en ziel’, Mauricio leert de eerste beginselen van Salsa dansen en kinderen mogen de strijd aan met Bubbelvoetbal. Wie het lijf iets meer rust gunt kan mijmeren onder de beukenboom met bezinningsteksten, of luisteren naar Ruth Jütte. Ruth is bezig met het maken van een serie schilderijen over de 7 sacramenten, en geeft uitleg over haar (kunst)visie op Eucharistie. De Martinuskerk wil deze schilderijen graag aankopen voor de parochie, en daar is hulp bij nodig. Elke gift is welkom, wie €25,- of meer schenkt voor deze aankoop krijgt een origineel aandenken.
De innerlijke mens wordt goed verzorgd, en dit jaar staat de poffertjeskraam bij de voordeur.
Maar bovenal staat de ontmoeting centraal – onder het motto dat wij allemaal samen het lichaam vormen van deze parochie – en daar hoort het Brandpunt bij!

Josephine van Pampus