Pasen uitgeplozen

Brandhout Café 7 april: Pasen uitgeplozen
Misschien heeft u afgelopen zondag na de dienst de geur van versgebakken brood geroken in de hal en dacht u; waar komt dat vandaan? Het antwoord op deze vraag is: uit zaal 3!

Tijdens het Brandhout Café van afgelopen zondag hebben wij eens wat verder ingezoomd op het Paasfeest. We hebben ons afgevraagd wat er typisch bij Pasen hoort en gekeken waar deze verschillende dingen vandaan komen.

Met het Paasfeest onder het vergrootglas kwamen we uit bij het Joodse Pesach-feest. We zijn er achter gekomen dat er veel overeenkomsten zijn met ons Paasfeest, met de symbolen en gebruiken die wij hierbij hebben. Dit is niet vreemd wanneer we ons realiseren dat Jezus een Jood was die ook het Pesach-feest vierde.

Een belangrijk deel van het Pesach-feest is de symbolische Sedermaaltijd. We hebben zelf Charoset gemaakt; een gerecht met onder andere appel, rozijnen, kaneel en amandelen. Dit gerecht lijkt op de leem waarmee de Israëlieten voor de Egyptenaren bouwwerken moesten metselen, maar het is zoet wat verwijst op de komende bevrijding uit de slavernij. En om dit te kunnen eten hebben we zelf Matze gebakken, het ongedesemde brood dat door de Joden tijden het Pesach-feest wordt gegeten en verwijst naar de haast van het leven in Egypte en het vertrek naar het beloofde land.

Zo proefden en verkenden we de verhalen en symbolen en verspreide we een geur van zelfgebakken Matze door de hal van de kerk: helemaal klaar voor het Paasfeest 🙂
Johan | Roland