Steun Ghanese boerinnen

STEUN GHANESE BOERINNEN MET EEN GIFT OF EEN AANKOOP
Tijdens de viering van komende zondag wordt weer geld ingezameld voor het gemeenschapsproject Ghana Vice Versa. In dit bericht lees je over actuele ontwikkelingen rond het kariténotenproject, één van de twee gesteunde projecten. Het AMO Programme is het andere project.

Afrikaanse vrouwen werken met sheanoten
Bijna 2 miljard sheabomen (ook wel karitébomen benoemd) groeien juist in droge gebieden in 21 Afrikaanse landen van Senegal in het westen tot Zuid-Soedan in het oosten. Niet op grote plantages, maar rond dorpen waar 16 miljoen vrouwen de sheanoten verzamelen en verwerken tot boter. Alleen al in Noord-Ghana verdienen 750.000 vrouwen een inkomen aan de sheanoten die zij rapen of tot boter verwerken. Die boter wordt niet alleen gebruikt in de voedselindustrie, maar ook voor cosmetica.

Extra inkomsten in achtergesteld Noord-Ghana
Het noorden van Ghana is achtergesteld gebied. Terwijl het zuiden snel moderniseert, wonen in het noorden nog veel mensen in lemen huizen in afgelegen dorpen. Daar zijn alleen de hoofdwegen geasfalteerd. Daar moeten mensen ver lopen om water te halen en heeft niet iedereen elektra. Daar moeten kinderen nog ver lopen om naar school te gaan. Juist in zo’n gebied kunnen vrouwen wat extra inkomsten goed gebruiken om hun leven te verbeteren.
De Presbyteriaanse kerk in Noord-Ghana stimuleert vrouwen om meer noten te rapen, om de kwaliteit van de boter die ze ervan maken te verbeteren, om beter samen te werken en hun producten goed te bewaren en pas te verkopen als de prijs hoog is. Ieder jaar kunnen ze 10.000 tot 15.000 vrouwen trainen, onder andere met bijdragen via Kerk in Actie.
Mevrouw Tidow kocht twee schapen van het geld dat ze verdiende met de sheaboter. Trots vertelt ze: “Ik verkoop de beste sheaboter van mijn dorp. Sinds ik dit leerde is mijn leven niet meer hetzelfde. Zelfs onderwijzers en verpleegkundigen kopen mijn boter. Ik ben de kerk en iedereen die dit steunt erg dankbaar.”

Effecten van corona
In 2020 bleef het aantal geregistreerde zieken in Ghana beperkt tot 81.245 waarvan er slechts 584 overleden. De lockdown als preventieve maatregel had meer gevolgen: terugloop in handel en toerisme; de economische groei daalde van 6,8 procent naar 2,8 procent; vooral arme mensen werden hard getroffen en raakten inkomsten kwijt; kinderen konden een heel jaar niet fysiek naar school.
Er konden minder shea-boerinnen tegelijk getraind worden, maar desondanks wist de kerk toch 14.435 vrouwen te bereiken. Wel liep de vraag naar sheaboter terug, vooral in de cosmeticasector. Daardoor daalden de prijzen.

Positie van vrouwen versterkt
Nu vrouwen door de verkoop van hun sheaproducten meer inkomsten inbrengen in het huishouden en ze zelf zeggenschap hebben over de warenhuizen stijgt hun aanzien bij de mannen. Mannen stellen land beschikbaar aan vrouwen voor opslag en verwerking. Ze helpen met zware lichamelijke arbeid en beschermen de sheabomen tegen mensen die stukken grond willen platbranden voor hun akkers. Vrouwen in Garu kregen een nieuw pakhuis in bezit. Ook werden er enkele nieuwe vervoersmiddelen uitgereikt, waarmee de vrouwen hun producten kunnen transporteren. Als ze het zelf niet nodig hebben verhuren ze hun vervoersmiddel en pakhuis, wat extra inkomsten oplevert.

Hoe kun jij de Ghanese boerinnen steunen?

Steun ons gemeenschapsproject Ghana Vice Versa met een gift. Geld kun je overmaken naar bankrekening NL34 RABO 0123 0518 00 t.n.v. Protestantse Gemeente Hoogland/Amersfoort Noord o.v.v. ‘Project Ghana Vice Versa’. Donaties aan het project zijn fiscaal aftrekbaar.

Je kunt ook producten van sheaboter kopen.  Via onze website kun je bijvoorbeeld potjes boter en stukjes zeep kopen. Meer info vind je hier.