Tafelviering : De plaats waarvoor je bent bestemd

Er is een prachtig avondmaalslied in het Liedboek dat begint met de woorden: “Voor ieder van ons een plaats aan de tafel”. Zo is het, en zo moet het zijn: plaats voor iedereen aan de tafel bij Jezus en plaats voor iedereen bij God. En waar plaats is voor iedereen doen we niet aan eerste of ereplaatsen. Daarom begrijp je de verontwaardiging van de leerlingen uit het verhaal van deze zondag (Marcus 10, 32-45) over Jakobus en Johannes, die graag een ereplaatsje naast Jezus willen in zijn koninkrijk. Dat zijn koninkrijk  wel eens heel anders zou kunnen uitpakken dan ze denken wordt duidelijk uit Jezus’ antwoord. Jezus spreekt verder over plaatsen die voor bepaalde mensen zijn bestemd (Marcus 10, 40). Daar heeft hij niets over te zeggen, zegt hij. Bedoelt hij soms dat het aan mensen zélf is om die plaats in te nemen, door hun bestemming te vinden in het volgen van zijn weg…?
We zingen een nieuw lied in deze viering, dat je alvast kunt beluisteren op internet. Het openingslied  “Uit onze stad” (Zangen van Zoeken en Zien 498) is te vinden via https://kerkliedwiki.nl/Uit_onze_stad_van_staal_en_steen  (melodie b, van Chris Fictoor).  De melodie zingt gemakkelijk mee en de tekst van Michaël Steehouder is prachtig : U die ons in uw handen houdt / die ons de aarde toevertrouwt / doe ons vandaag beleven / (wat wordt gezegd, gehuild, vermoed:) / dat ieder zingen bidden moet /om vol en vrij te leven (couplet 2).
En aan de tafel, waar plaats is voor ieder van ons, delen we brood en wijn. Lijden, leven en zegen komen daarin samen en verbinden ons met Jezus, met elkaar en met deze wereld.
Weet je welkom!

Anna Walsma