Vastenactie thuis

Vasten is een beproefde manier om je voor te bereiden op Pasen. De vastentijd is een periode van bezinning en solidariteit met anderen. Je staat wat vaker stil bij mensen die het minder goed hebben dan jij. Vasten kan betekenen dat je ergens van afziet, zoals vlees, autorijden of sociale media. Het kan ook betekenen dat je juist iets extra’s doet, zoals bijvoorbeeld iemand een kaart sturen, een compliment geven of voor iemand bidden.

Binnen het Brandpunt sluit de diaconie met de collectes in de Vastentijd aan bij zowel de Vastenactie (R.K.-origine) als bij Kerk in Actie (Protestantse origine), en we collecteren voor het inloopwerk van De Ontmoeting en de Herberg.  
‘Ik ben er voor jou’, dat is het thema van de 40-dagentijdcampagne van Kerk in Actie. De projecten staan uitgebreid beschreven op de website.
Vastenactie werft fondsen om wereldwijd kleinschalige ontwikkelingsprojecten te steunen. Hun thema voor 2021 is: ‘Werken aan je toekomst’. Vastenactie vraagt aandacht voor beroepsonderwijs en ondernemerschap in ontwikkelingslanden. Een gedegen opleiding stelt mensen immers beter in staat een redelijk inkomen te verdienen en eventueel een eigen bedrijf op te zetten. Lees de verhalen op de website.

Tips en tools
Kerk in Actie heeft een vastenkaart gedrukt. Hiermee kun je zeven weken lang elke week op een andere manier vasten. Bij elke dag staat een bedrag dat je kunt (be)sparen of missen. Op de kaart houd je bij hoeveel tijd/geld je bespaart en wat je kunt inzetten voor een ander.  
De gratis vastenkaart kun je aanvragen via de website van Kerk in Actie.  Voor extra inspiratie kun je via het formulier ook de 40dagentijdkalender aanvragen met daarin dagelijks een Bijbeltekst, quote, verhaal, gedicht of vastentip.

Wil je de 40dagentijd concreet maken voor kinderen? Ze bewust maken van het toeleven naar Pasen? Hiervoor is de vastenkaart voor kinderen een goed middel. Ook deze is gratis te bestellen. Net als eventueel spaardoosjes

Mocht je zin hebben om uitgebreid te lezen over de 40-dagentijdcampagnes, dan kun je zowel bij Kerk in Actie, als bij Vastenactie op de website 40-dagentijd 2021 magazines bestellen.