Viering 27 september verbindingen vice versa

Wanneer je goed kijkt naar dit Adinkra symbool uit Ghana dan zie je en Siamese tweeling van krokodillen. Ze delen samen één maag, maar strijden allebei om voedsel. Het symbool is bedoeld als waarschuwing hoe schadelijk innerlijke strijd kan zijn. Daarmee is het tevens een pleidooi om met alle culturele verscheidenheid de onderlinge eenheid te bewaren, inclusiviteit in denken en handelen te bevorderen en strijdbaar te zijn tegen uitsluiting en discriminatie.

Op drie manieren komt dit thema zondag voor het voetlicht. In de lezing uit Matteus vragen hogepriesters aan Jezus met welk recht hij dingen zegt en doet. Dat is een spannende vraag: want tast Jezus nu de eenheid aan, of verrijkt hij die juist? Zondag sluiten we de Vredesweek af die het motto draagt; ‘vrede verbindt verschil’. Zit de sleutel dan bij de vrede?
En als derde; in Het Brandpunt zijn wij al een paar jaar verbonden met Ghana via het project Ghana Vice Versa. Ook dat is spannend in het licht van eenheid en verscheidenheid. Want hoezeer voelen we ons nu écht werkelijk verbonden met christenen ver van ons vandaan?

We laten een stukje zien uit een lang interview dat Hieke had met Jasper Maas, dominee in Nyarizee, noord Ghana. Hij vertelt hoe mensen daar kerk gestalte geven en laat in een filmpje wat beelden zien van een viering in de kerk. Over eenheid in verscheidenheid gesproken! De Ghana werkgroep draagt  uiteraard bij aan de viering van zondag.

Reageren vóór of tijdens de viering kan! Doe dat via de WhatsApp telefoon: 06-2255 9628. Dit is ook het nummer waar je een voorbede kan vragen voor iets wat jou bezig houdt. Of dat nou iets is waar je blij of dankbaar voor bent, of juist heel veel zorgen of verdriet om hebt.

Kees van Mechelen speelt aan de vleugel, Majanne Wolters, Greetje Koevoets en Peter van der Borne verzorgen de zang.

Josephine van Pampus