Wij zullen doorgaan!!!

Dat zegt Hubert Fermina in een reactie op het besluit van kardinaal Eijk. Afgelopen zondag sprak hij ons Brandpunters toe: “Hier staat een verdrietige, maar niet een verslagen voorzitter, toen ik het bericht van Angelique Liebens te horen kreeg, het bericht wat jullie zojuist hebben gehoord, zakte de grond onder mijn voeten vandaan. Is dit echt waar, heb ik het goed gehoord, ik moest 3 dagen de tijd nemen om bij te komen.

Het sloeg bij mij in als een bom, maar samen met overige DB leden en pastores ervaarde ik de kracht en de steun, steun om te rouwen en door te gaan. Ik moest meteen denken aan het lied van Ramses Shaffie:

We zullen doorgaan
Met de twijfelende zekerheid
Om door te gaan in een sprakeloze tijd
We zullen doorgaan,
Als niemand meer verwacht,
Dat we weer doorgaan,
In een sprakeloze nacht
We zullen doorgaan
Tot we samen zijn.

Dat wil ik bij u overbrengen.

Ook bij u zal dit bericht zonder meer pijn doen, maar met mijn katholieke achtergrond krijg ik steun uit het Feni Creator Spiritus, en dit net voor Pinksteren.

Feni creator spiritus, mentus tuorum visitas, imple superna gratia. Ik zal dit niet helemaal voorlezen, want dan staan we hier nog wel een uurtje. Een korte vertaling: “kom schepper geest, daal tot ons neer, houdt gij bij ons uw intocht Heer” Veni Creator Spiritus (‘Kom Schepper Geest’) is een traditionele gregoriaanse Pinksterhymne die wordt toegeschreven aan de negende eeuwse Frankische benedictijn. De hymne wordt in de getijden gezongen tijdens de Terts en de Vespers van Pinksteren.

Mensen hier aanwezig en mensen thuis, ik krijg wederom rillingen over mijn rug als ik hier sta, maar het is echt, dit is echt waar. We moeten en zullen doorgaan.

U hebt met zijn allen een stevige veerkracht en daadkracht. Geef mekaar de hand om dit te realiseren. In deze corona tijd bedoel ik niet letterlijk de hand, maar elkaar steun bieden.

Ik ken u allen als bruggenbouwers en doordouwers, niet als muren bouwers en weglopers.

Zoals ik al gezegd heb, de kracht van God de vader, de Zoon en de Heilige Geest is in ons midden. Ze laten ons niet in de steek. Wijs de vinger niet naar een ander, zoek ook de schuld niet bij een ander, maar geloof in je eigen kracht.

En naar Josephine wil ik zeggen, Josephine, je bent een genereus mens, je bent betrokken, je bent geliefd en je bent schepzinnig. Je bent een autonome denker. Dit wat er allemaal om je heen is gebeurd, laat je niet in je koude kleren staan, Ik kan alleen maar zeggen, Josephine, we willen en kunnen je niet missen.”